ידיעות לעיתונות

מוזיאון טיקוטין לאמנות יפנית

מוזיאון טיקוטין לאמנות יפנית - קָאנְרֶקִי - במלאות 60 שנה

כבר 60 שנה – בשלל תערוכות פורצות דרך של אמנות יפנית, פעילויות חינוכיות מגוונות, וסדרות הרצאות מרתקות - שמוזיאון טיקוטין לאמנות יפנית משמש גשר תרבותי בין יפן לישראל ומקור גאווה לעיר חיפה

מוזיאון טיקוטין לאמנות יפנית מציין בימים אלה 60 שנה להיווסדו בשורת אירועים ולקראת פתיחתן של שתי תערוכות חדשות ומיוחדות לציון 60 למוזיאון. התערוכות החדשות ייפתחו מיד כאשר ניתן יהיה לפתוח את המוזיאונים הסגורים עדיין בשל מגפת הקורונה.

היום (יום חמישי, 19 בנובמבר 2020) התקיים, תחת מגבלות הקורונה בקפסולות, אירוע מיוחד לעיתונאים בו הוצגו פריטים יקרי ערך מאוסף המוזיאון ואף התאפשר לתקשורת ביקור נדיר במחסני אוסף מוזיאון טיקוטין שאינם פתוחים לקהל. בין השאר, הוצגו פסלוני נטסקה, אביזרי חרבות, הדפסי עץ, כלי לכה ופורצלן. במחסני מוזיאון טיקוטין ובאוסף המוזיאון - ישנם גם פריטים רבים נוספים המייצגים נאמנה את תרבות ואמנות יפן כגון, קליגרפיה וציורי דיו, קרמיקה וספרים עתיקים.

העיתונאים שהגיעו למפגש סיירו גם בתערוכה מאוצרות אוסף המוזיאון בה מוצגים, בין השאר, פסלוני נטסקה, כלי לכה, חרבות יפניות, מגילות מצוירות ופרגודים מתקפלים מן המאות ה-19-17.

כמו כן, תיפתח בימים הקרובים במוזיאון טיקוטין תערוכה נוספת מיוחדת, "60 הדפסים יפניים עכשוויים", 60 עבודות הדפס עכשווי של 60 אמנים יפנים חשובים, אשר תרמו למוזיאון את יצירותיהם באמצעות גלריה יוסיידו בטוקיו.

התערוכות החדשות נקראות קָאנְרֶקִי (kanreki). קָאנְרֶקִי הוא ביטוי יפני שמשמעו, "התחלה חדשה", אשר מציינים אותה כשאדם מגיע לגיל 60 . הודעה מפורטת לעיתונות על התערוכות החדשות שתפתחנה תופץ בנפרד.

במפגש גם התקיימה סדנת קליגרפיה בה הוזמנו המשתתפים ליטול חלק בטכניקת הכתיבה היפנית בעזרת מכחול יפני ודיו שחורה ובטקס תה יפני מסורתי - סאדו (דרך התה) אותו הנחתה האמנית מיהו קטאוקה.

מוזיאון טיקוטין לאמנות יפנית מרבה גם בימים כתיקונם בפעילויות חינוך והעשרה בנושא תרבות יפן המיועדות לילדים ונוער וכוללות, בין השאר, לימוד השפה היפנית, קליגרפיה, אִיקֶבָּאַנה, אוֹרִיגַָאמִי ובישול יפני. כמו כן, פועל בשגרה באודיטוריום ע"ש רפאל אנג'ל שבמוזיאון, "מועדון תרבות" ובו סדרות של הרצאות פופולריות המושכות מדי יום מאות משתתפים. למוזיאון טיקוטין מגיעים כ-70,000 מבקרים מדי שנה.

מוזיאון טיקוטין לאמנות יפנית, השוכן במרומי הכרמל, מוקדש להצגתם ולשימורם של חפצי אמנות יפניים והינו יחיד מסוגו במזרח התיכון. המוזיאון נפתח בשנת 1960, ביוזמת פליקס טיקוטין מהולנד, אספן אמנות יפנית, וראש העיר של חיפה דאז, אבא חושי.

פליקס טיקוטין, ארכיטקט במקצועו, היה לסוחר ולאספן של חפצי אמנות יפניים בעל שם עולמי. משך למעלה מארבעים שנה אסף חפצי אמנות יקרי ערך ומיוחדים במינם וארגן תערוכות אמנות יפנית במוזיאונים רבים. במלחמת העולם השנייה ברח טיקוטין מן הנאצים והסתיר את אוספיו בהולנד. לאחר המלחמה, החליט שלאוסף ייעוד מיוחד ועליו להימצא בישראל וכך נוצר הקשר של פליקס טיקוטין עם העיר חיפה.

בשנת 2000 זכה המוזיאון בפרס המיוחד של קרן יפן אשר מוענק על ידי קיסר יפן מדי שנה למוסדות התורמים תרומה משמעותית לחילופי תרבות עם יפן. בשנת 2003 דורג מוזיאון טיקוטין לאמנות יפנית במקום השני אחרי מוזיאון ישראל, על ידי ועדת האיכות של משרד החינוך והתרבות בשל איכות התערוכות והאוספים שבו ובשנת 2009, הוענק למוזיאון אות שר החוץ היפני.

האוצרת הראשית של המוזיאון, ד"ר אילנה זינגר בליין, אמרה: "בזכות מגוון רב של תערוכות ופעילות חינוכית ותרבותית ענפה, המוזיאון הפך למרכז להפצת תרבות יפן, להבנת תרבות ייחודית זו, לידידות בין העמים וחיזוק הקשרים בין ישראל ליפן. התערוכות הנערכות במוזיאון מתמקדות במרכיבים שונים של התרבות היפנית ומציגות חתך נרחב של אמנות יפן המסורתית והעכשווית. הן מדגישות ערכים אסתטיים ייחודיים באמנות היפנית. אני גאה על 60 שנה מרתקות ומאמינה שהמוזיאון הוא אכן בערבו קָאנְרֶקִי, ערב התחלה חדשה".

מנכ"ל מוזיאוני חיפה יותם יקיר אמר: "מוזיאון טיקוטין לאמנות יפנית נמצא בנקודת ציון דרך משמעותית. כזו שיכולה להסתכל אחורה בסיפוק וקדימה בתקווה גדולה. אנו שואפים להמשיך ולהרחיב את החלון לתרבות ולאמנות יפן עם תערוכות עכשוויות חדשות ומרתקות, הגדלת המוזיאון ומגוון הפעילויות בו, והתנסות חווייתית של הקהל עם תרבותה הקסומה של יפן. מאמין שמספר המבקרים עוד ילך ויגדל ועמו העניין והתהודה שהמוזיאון מעורר בקרב הקהל, מילדים ונוער ועד פרופסורים ומומחים לתרבות יפן".

 

***************************************

טיקו וטיני אצל הנשיא

נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין קיים מפגש מיוחד לציון 60 שנה למוזיאון טיקוטין לאמנות יפנית בחיפה ואמר: "מוזיאון טיקוטין הוא 'גשר חי' בין עמי יפן וישראל"

שגריר יפן בישראל קויצ'י אייבושי: "למוזיאון תרומה עצומה לחיזוק הקשרים בין המדינות"

ראשת העיר חיפה ד"ר עינת קליש רותם: "מאמינה שהמוזיאון יתפתח מאד בשנים הקרובות יחד עם כול אזור הטיילת בחיפה"

מוזיאון טיקוטין לאמנות יפנית בחיפה הוא מוזיאון ייחודי, המקדם את תרבות ואמנות יפן – ואין כמעט דומים לו בעולם כולו. בשל מגפת הקורונה וסגירה כפויה של כלל המוזיאונים גם בעת הזו, השתבשו לאנשי מוזיאוני חיפה מרבית התוכניות שתוכננו לציון שנת ה 60 למוזיאון טיקוטין, אך אז נענה נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין לפנייתו של מנכ"ל מוזיאוני חיפה יותם קיר וקיים היום בבית הנשיא מפגש מיוחד לציון שנת ה 60 למוזיאון טיקוטין.

במפגש השתתפו שגריר יפן בישראל מר קויצ'י אייבושי וראשת העיר חיפה ד"ר עינת קליש רותם יחד עם נציגות מוזיאון טיקוטין.

במפגש המרגש העניקה ראשת העיר חיפה לנשיא המדינה תשורה מטעם מוזיאון טיקוטין מגילת קלף עליה כתוב הביטוי "קנרקי" בעברית וביפנית, ביטוי שמשמעו, "התחלה חדשה אחרי 60 שנה". לנשיא הוענק גם אב טיפוס (פרוטוטייפ) של מה שיהיה אולי ה'מוסקאט' של מוזיאון טיקוטין - מוסקאט היא בובת קמע, בובה מיוחדת הנהוגה במוזיאונים ביפן. צוות מוזיאוני חיפה בחר בצמד דמויות "טיקו" ו"טיני" – המסמלות את דגלי ישראל ויפן. אב הטיפוס של ה'מוסקאט' עוצב במיוחד לכבוד המפגש אצל נשיא המדינה.

נשיא המדינה ראובן רובי ריבלין אמר: "מוזיאון טיקוטין המופלא פתוח לנו חלון לנשמתה של תרבות יפן. זהו גשר חי בין ישראל ליפן שטיפח במשך השנים הבנה, וקירבה בין העמים".

שגריר יפן בישראל, מר קויצ'י אייבושי ציין גם הוא את תרומתו של מוזיאון טיקוטין ליחסים יפן וישראל. "מוזיאון טיקוטין תמיד היה אקטיבי ביצירת תרבות מרתקת שהיוותה חיבור משמעותי בין העמים".

ראשת העיר חיפה ד"ר עינת קליש רותם אמרה: "ב 60 שנותיו המוזיאון הגיע להישגים מרשימים ואני מאמינה שעוד יתפתח מאד בשנים הקרובות, יחד עם כול אזור הטיילת של חיפה עם אחד הנופים היפים בעולם".

אוצרת מוזיאון טיקוטין  ד"ר אילנה זינגר-בליין היציגה לנשיא ריבלין מספר פריטים נדירים ממוזיאון טיקוטין שהובאו במיוחד לבית הנשיא. בין השאר הוצגו הדפס יפני מהמאה ה 18 ששימש השראה לצייר ואן גוך, קופסת כתיבה מעוטרת עלים ופרחים, מניפה יפנית מוזהבת מהמאה ה 19 ועוד. במפגש השתתפה גם גב' אילנה טיקוטין דרוקר, בתו של פליקס טיקוטין ז"ל מייסד המוזיאון ומי שהמוזיאון קרוי על שמו.

מוזיאון טיקוטין לאמנות יפנית נפתח בשנת 1960, וכאמור מציין 60 שנות פעילות. המוזיאון מחזיק באוסף גדול של חפצי אומנות יפניים: חרבות, קרמיקה, טקסטיל מסורתי ויצירות אמנות. ומציג תערוכות אמנות יפנית מסורתית ועכשווית. במהלך שנות קיומו הפך המוזיאון למרכז להפצת תרבות יפן, להבנת תרבות ייחודית זו ולידידות בין שני העמים. בשנת 2000 זכה המוזיאון בפרס המיוחד של קרן יפן, המוענק על ידי קיסר יפן. בשנת 2003 דורג מוזיאון טיקוטין לאמנות יפנית במקום השני אחרי מוזיאון ישראל, על ידי ועדת האיכות של משרד החינוך והתרבות בשל איכות התערוכות והאוספים שבו. בשנת 2009, הוענק למוזיאון אות שר החוץ היפני על התערוכות המתקיימות בו ועל תרומתו לחיזוק הקשרים בין ישראל ליפן.

**************************************************

יפה כמו גלויה

לכבוד ציון 60 שנה למוזיאון טיקוטין לאמנות יפנית יעניק המוזיאון שי למבקריו : גלויות של עבודות אמנות שהוצגו במוזיאון לאורך השנים

גלויות של עבודות אמנות מכל התערוכות שהוצגו במוזיאון טיקוטין לאמנות יפנית לאורך 60 שנות קיומו יחולקו כמתנה לקהל שיפקוד את המוזיאון בחודשים הקרובים. הגלויות שיוצעו לקהל הרחב הן דרך יצירתית של המוזיאון להודות למבקרים הרבים שפוקדים את המוזיאון לאורך כל שנות קיומו.

הגלויות – משנים רבות של תערוכות מגוונות ועשירות – יוצבו במוזיאון ולצידן מעטפות ממותגות והקהל מוזמן פשוט לקחת גלויות מיוחדות אלו, ללא תשלום, כמזכרת ממוזיאון טיקוטין.

כך למשל, ניתן יהיה למצוא גלויה של עבודתה של האמנית החשובה יאיוי קוסאמה , שתרמה את עבודתה "דלעת צהובה" למוזיאון בשתנת 1994 והוצגה בתערוכת ההדפס היפני העכשווי "חלל".  קוסאמה נחשבת לאחת מגדולי אמני הפופ ארט היפניים , וסימן ההיכר שלה הוא נקודות פולקה אותן היא מציירת באובססיביות על בדים גדולים או בונה מהם מיצבי ענק . 

גלויה נוספת שייכת לאמן קאטסושיקה הוקוסאי, זהו הדפס עץ צבעוני המתאר את אחד מסיפורי הרוחות היפניים הידועים . ההדפס של הוקוסאי הוצג בתערוכה "כל השדים ורוחות" שהוצגה במוזיאון  בשנת 1999.

מוזיאון טיקוטין לאמנות יפנית  הוקם בשנת 1960, ומציין השנה 60 שנות פעילות.  מוזיאון טיקוטין, המוזיאון היחיד לאמנות יפנית בכל המזרח התיכון מחזיק באוסף גדול של חפצי אמנות ואומנות יפניים : חרבות, קרמיקה, טקסטיל מסורתי ויצירות אמנות. ומציג תערוכות אמנות יפנית מסורתית ועכשווית. במהלך שנות קיומו הפך המוזיאון למרכז להפצת תרבות יפן, להבנת תרבות ייחודית זו ולידידות בין שני העמים.

בשנת 2000 זכה המוזיאון בפרס המיוחד של קרן יפן, המוענק מדי שנה למוסדות התורמים תרומה משמעותית לחילופי תרבות עם יפן. בשנת 2003 דורג מוזיאון טיקוטין לאמנות יפנית במקום השני אחרי מוזיאון ישראל, על ידי ועדת האיכות של משרד החינוך והתרבות בשל איכות התערוכות והאוספים שבו. בשנת 2009, הוענק למוזיאון אות שר החוץ היפני על התערוכות המתקיימות בו ועל תרומתו לחיזוק הקשרים בין ישראל ליפן.