כלי מוזיקה יפניים מסורתיים

שבת, 23.02.08

שבת, 21.06.08

נגיש

לפרטים נוספים:

04-6030800

שתפו

שלושה סוגים של כלים משמשים בדרך כלל לנגינת מוזיקה יפנית מסורתית: כלי הקשה (בעיקר תופים), כלי מיתר וכלי נשיפה (בעיקר חלילים). לאלה מצטרפים גם כלים אחרים, כגון פעמונים וכלי תיפוף המשמשים בטקסים בודהיסטיים ובמוזיקת הגאגאקו (gagaku; מוזיקת החצר הקיסרית). בשנים האחרונות גדל מספר האמנים המשלבים נגינה בכלים מסורתיים ביצירתם. להקת המתופפים "קודו" (Kodo), שביקרה בישראל לפני כעשור, וצמד האחים יושידה (Yoshida), המנגנים בשאמיסן (shamisen), הם רק שתי דוגמאות לאמנים עכשוויים המחיים את כלי המוזיקה המסורתיים ונוחלים הצלחה ביפן ובעולם כולו.

סוגים שונים של כלי מוזיקה היו בשימוש ביפן המסורתית, אך כאמור הצלילים הידועים והאהודים ביותר הם אלה המופקים מכלי מיתר, מתופים ומחלילים. בתוך כל קבוצה יש כלים שונים המותאמים לצלילים הרצויים לז'אנר מוזיקלי ספציפי. כלי המיתר, שמנגנים עליהם בקשת, הם נדירים יחסית בתולדות המוזיקה היפנית, וכלי הנשיפה, בין אם ממתכת או מקונכייה, הן אף נדירות יותר.

לרוב התופים היפניים יש ממבראנות עור משני הצדדים. העורות מתוחים על גוף התוף בחבלים או בנעצים. בדרך כלל מכים בתוף בעזרת מקושים. הגוף של תופי הנעצים הוא בדרך כלל בצורת חבית, ותופי החבלים הם בדרך כלל בצורת שעון חול או גליל. בין תופי הנעצים מצויים תופי הטאיקו (taiko) המיועדים בעיקר למוזיקת חצר ולפסטיבלים; תופים מיניאטוריים הנישאים בידי רקדנים; ותופים בצורת שעון חול (tsuzumi) המשמשים בעיקר בתיאטרון הנו (Noh) ובתיאטרון הקאבוקי (Kabuki).

כלי המיתר היפניים המסורתיים הידועים ביותר כוללים סוגים שונים של סיטרים ולאוטות ארוכות צוואר וקצרות צוואר. בין הסיטרים ישנו הוואגון (wagon) בעל ששת המיתרים, הקוטו (koto) בעל שלושה עשר המיתרים ועוד; יש סוגים שונים של ביווה (biwa), שהיא מעין לאוטה קצרת צוואר ולה ארבעה מיתרים, ושאמיסן, כלי בעל צוואר ארוך ושלושה מיתרים. בכל כלי המיתר האלה מנגנים בעזרת מפרט.

רוב החלילים הם חלילי צד, אך החליל הידוע ביותר הוא חליל אנכי עשוי במבוק, השאקוהאצ'י (shakuhachi). בימי הביניים נקשר כלי זה עם נזירים בודהיסטים נודדים (komuso), שניגנו בו בעיקר למטרת דיסציפלינה רוחנית; הנוקאן (Nohkan), חליל המשמש בתיאטרון הנו; וחלילי צד אחרים (takebue; shinobue) המשמשים לעתים קרובות בפסטיבלים.

למידע נוסף אנא השאירו פרטים וצוות המוזיאון ייצור עמכם קשר, תודה