- עמוד הבית
- סדרת הרצאות
- המוח וההתנהגות האנושית | 2025- 2026
המוח אינו האיבר הגדול בגוף האנושי, ואף לא המרשים ביותר במראהו. עם זאת, הוא האיבר החשוב ביותר בגופנו: ממנו נובעים התשוקות, השאיפות והכישרונות שלנו, וגם המצוקות והחולשות. בסדרה זו נדון במגוון נושאים הקשורים למוח, לנפש ולהתנהגות האנושית.
נֵירו־אתיקה: המוח בבית המשפט
מרצה: עמית אברון
מהם המצבים המוחיים המאפשרים להכריז על אדם כ"לא אחראי על מעשיו"? האם פגיעה מוחית יכולה לגרום לאדם להפוך לעבריין? האם בני נוער ראויים להגנה בבית משפט על בסיס "מוח לא בשל"? ומהו הסטטוס החוקי של אמצעים כימיים וחשמליים לשיפור תפקוד המוח?
שיטות מחקר בחקר המוח
מרצה: עמית אברון
מה ההבדל בין CT, MRI ו־fMRI? האם אפשר לקרוא מחשבות באמצעותם? כיצד ניסויים בבעלי חיים מעשירים את הבנתנו בנושא המוח האנושי? מהי טכניקת האופטו־גנטיקה להפעלה מבוקרת של אזורי מוח ספציפיים? האם אפשר לבנות מוח מלאכותי?
תנועה וליקויי תנועה במוח- (יום שני)
מרצה: עמית אברון
פעולות יום־יומיות כגון הליכה, אכילה וכתיבה, שנעשות באופן אוטומטי וללא מודעות, דורשות מעורבות של אזורים רבים במוח. מהי המערכת המוטורית במוח? מה קורה כשהיא משתבשת (למשל, בפרקינסון, ב־ALS, ובעקבות שבץ מוחי)? כיצד נראה מוחם של אנשים שמקצועם דורש מיומנות מוטורית, כגון ספורטאים או פסנתרנים? מדוע פעילות גופנית חיונית לבריאות המוח?
אישיות
מרצה: עמית אברון
מהי אישיות? באיזה גיל היא מתעצבת, ועד כמה היא יציבה לאורך החיים, במצבים שונים? האם היא מדידה, ומהם מבחני האישיות הקיימים כיום? בהרצאה נכיר את התאוריה של פרויד על האישיות כ"שדה קרב" של דחפים ויצרים לא מודעים, מיניים ואגרסיביים, וכן תאוריות אחרות המנסות להסביר את האישיות.
הפרעות נפשיות
מרצה: עמית אברון
מהי מחלת נפש? האם יש דרך אובייקטיבית לאבחן אותה? כיצד התייחסו להפרעות נפשיות בימי קדם וכיצד ניסו לרפא את הלוקים בהן? מדוע פחתה כמות המאושפזים במוסדות לחולי נפש באופן דרסטי בשנות ה־50 של המאה ה־20? מהי המהפכה הפסיכיאטרית? בהרצאה נסקור הפרעות כגון דיכאון, חרדה וסכיזופרניה.
נֵירו־אסתטיקה: המוח במוזיאון
מרצה: עמית אברון
חוויות אומנותיות, כגון האזנה למוזיקה או צפייה במופע מחול, בציור או במבנה אדריכלי, מלוות בהפעלה נרחבת של אזורים שונים במוח. מהם אותם אזורים? מה מייחד אותם וכיצד הם פועלים? אילו עקרונות הופכים יצירת אומנות למרתקת? האם יש איזור במוח המגיב ליופי אנושי ואומנותי?
האונה המצחית
מרצה: עמית אברון
היא משתרעת על פני כחצי משטח קליפת המוח האנושי, ואחראית לתפקודים השכליים המורכבים ביותר, כגון קשב ולמידה, קבלת החלטות, ויסות רגשי, פתרון בעיות ותכנון העתיד. כיצד בודקים את תפקוד האונה המצחית במבחנים נֵירו־פסיכולוגיים? מהן ההשלכות של פגיעה בחלק זה?
חוש השמיעה
מרצה: עמית אברון
הוא הבסיס לקליטת צלילים מהסביבה, יכולות שפה ותקשורת ויכולות מוזיקליות. כיצד בנויה מערכת השמיעה? כיצד עובד שתל שבלולי, המאפשר לחירשים מלידה לשמוע? מדוע יש לנו שתי אוזניים? כיצד צלילים ומוזיקה משפיעים על הרגשות? האם לכולם פוטנציאל מוזיקלי שווה?
המוח האנושי: הידוע הלא ידוע והמעורר מחלוקת
מרצה: עמית אברון
בשנים האחרונות למדנו רבות על המוח ותפקודיו, אך נושאים רבים נותרו לא פתורים ומעוררי מחלוקת. לדוגמה: מהם הגורמים המוחיים למחלות נפש? היכן מאוחסן הזיכרון, והאם אפשר לשפר את אופן האחסון או למחוק זיכרונות? ממה נגרמים מצבים כגון אוטיזם ואלצהיימר? האם המוח הגברי והנשי שונים מהותית זה מזה, והאם ההבדל ביניהם מולד? כיצד נוצרים תודעה ותפקודים "נפשיים" מן המוח, איבר חומרי?