- עמוד הבית
- סדרת הרצאות
- על צלילים ואנשים | 2025- 2026
יצירות המופת המופלאות של עולם המוזיקה הקלאסית הן הניצבות במרכזה של סדרה זו – המלווה בהדגמות חיות ובמבחר מהקלטותיהם של גדולי המבצעים. בסדרה נסקור מגוון יצירות ונבחן את הזיקה בינן לבין המאורעות החברתיים והפוליטיים בתקופתן. נעסוק בהתהוותן של הצורות המוזיקליות המרכזיות ובהתפתחות כלי הנגינה, ונתוודע לסיפורים מרתקים על אודות מלחינים ומבצעים גדולים.
בטהובן, הסימפוניה השלישית: ארואיקה
מרצה: רועי עלוני
בדפי היצירה הזאת נרשמה הקדשת המלחין: "סימפוניה הרואית, הולחנה לחגיגת זכרו של אדם גדול". במפגש זה נתהה על זהותו של אותו "אדם גדול" באמצעות בחינת משנתו החברתית של בטהובן. כמו כן נבדוק עד כמה הושפעה היצירה האפית הזאת מנסיבות חייו של המלחין בעת כתיבתה.
רחמנינוב, הקונצ'רטו השני לפסנתר ולתזמורת
מרצה: רועי עלוני
כמו אגדה הוליוודית מסופר הסיפור על הקונצ'רטו השני של רחמנינוב: לאחר סדרה של כישלונות החל המלחין בטיפול היפנוזה כדי לשקם את יכולותיו ואת ביטחונו העצמי – וצלל אל עולם מנחם, שטבע בו את התחושה שהכול אפשרי.
קסמו של סיבליוס
מרצה: רועי עלוני
כרבים מעמיתיו ממדינות צפון־מזרח אירופה, גם סיבליוס שילב ביצירותיו מן הפולקלור של מולדתו, ובכך נתן במה לדרישתם של בני ארצו להתיר את מולדתם מכבלי האימפריאליזם. במפגש זה נבחן כיצד מצאה הלאומיות את ביטויה ביצירותיו, ובאילו דרכים שילב בינה ובין המודרניזם של המאה ה־20.
שכתובים מוזיקליים ליצירות הגדולות
מרצה: רועי עלוני
רבות מיצירות המופת המושמעות באולמות הקונצרטים מבוססות על יצירות אחרות, שכתבו מלחינים אחרים. במפגש זה נבחן כיצד אפשר לעשות שכתוב מוזיקלי; האם כל יצירה אפשרית לשכתוב? כמו כן נבדוק מדוע הפכה הפרת זכויות היוצרים אופנתית כל כך. נביא לדוכן הנאשמים את באך, את מוצרט, את בטהובן, את ליסט, את רחמנינוב ועוד מחבריהם.
הצ'לו, מיתרי הקול האנושי
מרצה: רועי עלוני
בימינו נחשב הצ'לו לאחד מכלי הנגינה האהובים ביותר על קהל חובבי המוזיקה. במפגש זה נבחן אם תמיד היה כה פופולרי, ונכיר כמה מהז'אנרים המרכזיים ששולב בהם. כמו כן נעמוד על התפתחות הכלי ב־300 השנים האחרונות, בסקירת יצירות המופת שנכתבו לו וביצועי כמה מגדולי הצ'לנים בעבר ובהווה.
הפסנתר, קיסר הכלים
מרצה: רועי עלוני
במהלך המאה ה־17 גבר מעמדם של כלי הנגינה במוזיקה החילונית של מערב אירופה, דבר שהאיץ את התפתחותם. במפגש זה נדון כיצד הושפע הפסנתר ממגמה זו, ונכיר את "הוריו המוזיקליים". כמו כן נסקור את השינויים שעבר הכלי מאז ועד ימינו־אנו, כפי שבאו לידי ביטוי ביצירותיהם של מוצרט, בטהובן, שופן, ליסט, ראוול, פרוקופייב ועוד.
יצירותיהם האחרונות של גדולי המלחינים
מרצה: רועי עלוני
בחייו של כל יוצר יגיע הרגע שבו יכתוב את יצירתו האחרונה. במפגש זה נאזין לכמה מיצירות המופת האלה, ונבחן כמה סוגיות בלתי פתורות בעניינן: האם ידע המלחין כי זו יצירתו האחרונה? האם כתב אותה אחרת בשל כך? האם אנו מאזינים לה בצורה שונה? ומעל לכול – האם אכן זו היצירה האחרונה בוודאות, או שמא ייתכן שנתבשר בעוד כמה שנים כי נמצאה יצירה שכתב המלחין במועד מאוחר יותר?
תמונות בתערוכה: מסע מוזיקלי בתערוכת ציוריו של ויקטור הרטמן
מרצה: רועי עלוני
במפגש זה נבחן את מסלולה של סדרת הציורים פרי מכחולו של הצייר האזוטרי – מתערוכה לזכרו ועד במת אולם הקונצרטים. כך נכיר את מודסט מוסורגסקי, מגדולי המלחינים של המוזיקה הלאומית הרוסית, ונברר מדוע עד היום נותרה מחלוקת סביב השאלה אם המוזיקה התוכניתית היא התפתחות חשובה בעולם המוזיקה הקלאסית, או שמא היא מקל בגלגליה.
מגדולי המבצעים של המאה ה־20, הפסנתרן ולדימיר הורוביץ
מרצה: רועי עלוני
"כמו אישה יפהפייה העוברת ברחוב ואינה נדרשת למאמץ כדי לעורר את השתאות סובביה" – כך הגדיר מבקר המוזיקה האגדי הרולד שונברג את נגינתו מתיזת הניצוצות של אחד מענקי הפסנתר של המאה ה־20. במפגש זה נעמוד על יכולותיו האגדיות של מכשף הקלידים, על רקע אישיותו המקוממת.
אימפרסיוניזם במוזיקה: מוריס ראוול
מרצה: רועי עלוני
"אני בסך הכול מנסה לעשות משהו שונה", אמר אבי האימפרסיוניזם הצרפתי קלוד דביסי על גישתו המוזיקלית לז'אנר. במפגש זה נבחן עד כמה תרמה הצהרה זו לגיבוש האימפרסיוניזם במוזיקה, וכיצד היא באה לידי ביטוי ביצירותיו של ראוול. כמו כן נבחן סגנונות מוזיקליים אחרים הניכרים ביצירותיו.