לקרוא היסטוריה דרך ספרי בישול
מרצה: ד"ר אראלה טהרלב בן שחר
רביעי, 31.12.25, 10:30
מרצה:
לרכישת כרטיסים להרצאה בזום לחץ כאן
לרכישת כרטיסים להרצאה באולם לחץ כאן
לפרטים נוספים:
046030800לאחרונה גילו היסטוריונים את אוצרות המידע האדירים הגלומים בספרי בישול. העיון ברשימות המרכיבים ובהנחיות ההכנה ב"עין היסטוריונית" חושף כי לפנינו לא רק מתכונים, לא רק הוראות טכניות להכנת עוגה או סלט, אלא גם סיפוריהן של הנשים שהתקינו לפיהם את ארוחות הבית, וכן מצבור של תובנות מדעיות, תזונתיות ורפואיות מן התקופה, המשקפות את התפיסות התרבותיות ואת המצב הכלכלי והפוליטי שעמד ברקע.
הרצאה זו תיקח את הקהל אל תוככי הסיפורים שמאחורי ספרי הבישול והתזונה הראשונים בעברית; החל בעיקרי תורת ההזנה של ד"ר מילכה ספיר, מהגרת וינאית שניסתה ללמד את החלוצות להזין את בני משפחתן על פי יסודות המדע, ובאיך לבשל בארץ־ישראל, ספרה של ד"ר ארנה מאיר, שנאלצה לעזוב קריירה מצליחה בגרמניה, נמלטה לארץ לבדה והשקיעה את מרצה בכתיבת מתכונים ל"יֵקיות" אחרות, שלא מצאו את עצמן בין המוצרים שהופיעו בשוק הישראלי, וכלה בכך נבשל, אסופת מתכונים של קבוצת נשים חברות ויצ"ו ובמה אבשל ממנות הצנע, ספרה של ליליאן קורנפלד, שפורסם כבר בשנותיה הראשונות של המדינה.
המתכונים מספרים את סיפורן של נשים שהיו נחושות לברוא – דרך המטבח ופינת האוכל – אומה בריאה ומתוקנת, ואת האופן שבו התמודדו עם הגירה, קונפליקטים ומאבקים לאומיים, מלחמת עולם ומלחמת עצמאות, מאבקי כוחות בין נשים לגברים ועוד. העיון במתכונים חושף את מצוקות הנשים ואת קשייהן, את נחישותן ואת אומץ ליבן, את עורמתן ואת כניעתן, ומספק הצצה למי שעמלו במטבח והגישו את המזון, ולפינות האוכל – לילדים, לבני הזוג ולאורחים שסעדו.